Je wilt meer te weten komen over het leefgebied van de olifant. Of waardoor Eise Eisinga bekend geworden is. Dat zoeken we op! Maar waar zoek je dan naar?En hoe? Besteed daarom aandacht aan het werken aan de opzoekvaardigheden van de kinderen.
Werken aan de opzoekvaardigheden
Met de opkomst van het internet is hoeveelheid informatie over tal van onderwerpen sterk toegenomen. Was men vroeger beperkt tot de boeken in de lokale bibliotheek en de informatieboekjes op school, nu raadplegen we internet en krijgen ontelbare links op het scherm te zien waar we (mogelijk) de gewenste informatie zullen vinden.
We gaan er nog (te) vaak van uit dat de kinderen in de klas veel meer wegwijs zijn op het internet dan de leerkracht. Dat ze allang weten op welke manier ze de juiste informatie kunnen vinden. Toch is dat lang niet altijd het geval. Het blijft belangrijk om te blijven werken aan de opzoekvaardigheden van de kinderen zodat ze leren wat goede zoektermen en -vragen zijn.
Werkblad Dieren
Met dit werkblad gaan de kinderen aan de slag met gerichte vragen over een dier. Dat dier kan vooraf door de leerkracht bepaald zijn, of een eigen keuze van de leerling. De kinderen verzamelen onder andere informatie over het leefgebied, de voeding en hoe oud het dier kan worden. Ook is er ruimte om zelf nog enkele weetjes over het dier op te schrijven.

Personen en bezienswaardigheden
Wanneer de kinderen het gebruik van de juiste zoektermen een beetje onder de knie hebben, kan het werken aan de opzoekvaardigheden een stapje verder gaan. Op de werkbladen over de personen en/of de bezienswaardigheden komen nog wel gerichte vragen voor, maar worden er ook zoektermen aangereikt waarmee de zoekvraag nog geformuleerd moet worden.

Afhankelijk van de groep en het onderwerp, is er keuze uit werkbladen met een kaartje van Nederland, Europa of de wereld.
Elektrische apparaten
Laat de kinderen zich eens verdiepen in de wereld van de elektrische apparaten. Neem nou een magnetron. Heel vanzelfsprekend, we weten allemaal waar we het voor gebruiken, maar hoe lang bestaat de magnetron al? En hoe werkt het? Ja, deurtje open, maaltijd erin. Deurtje sluiten, timer instellen en wachten tot de ‘ping’ komt. Inderdaad! Maar hoe zit dat technisch gezien?

Je kunt het werken aan de opzoekvaardigheden van leerlingen aan tal van onderwerpen koppelen. Dat laten bovenstaande werkbladen wel al zien Bekijk ook deze post eens over de 12 provincies. Daarin worden de kinderen nog meer gestimuleerd om zelf hun eigen zoektermen en -vragen te formuleren.
superleuk!! heb ook al de 12 provincies, maar deze werkbladen krijg ik niet gedownload
De links zijn aangepast en de werkbladen kun je weer downloaden. Leuk om te zien dat je zo enthousiast over de werkbladen bent!