Woordsoorten benoemen

24 februari 2025
|
Meester Erik

Zoeken naar het onderstreepte woord en benoemen welke woordsoort het is. Een goede keuze levert de juiste letter op voor de eindzin. Laat ook jouw kinderen in je klas oefenen met woordsoorten benoemen.

Vanaf groep 4 is er aandacht voor taalkundig ontleden: woordsoorten benoemen. Het begint met de lidwoorden en de zelfstandige naamwoorden. Gaandeweg volgen ook de andere woordsoorten. Vaak kunnen de kinderen al heel veel woorden noemen bij elke woordsoort, ze wisten alleen nog niet dat die verzameling woorden zo worden genoemd.

Hoe werkt het?

Download de werkbladen en laat de kinderen beginnen. Op elk werkblad staan vier woordsoorten centraal. In elke zin is een woord onderstreept. Ze geven aan bij welke woordsoort het betreffende woord hoort. Dat doen de kinderen door achter de zin de letter in de juiste kolom te omcirkelen. De omcirkelde letters vormen, gelezen van boven naar beneden, een zin. Dat betekent dat de kinderen aan het eind ook gelijk kunnen zien, hoe ze het gedaan hebben. Fouten in de zin zijn zo opgespoord. De kinderen kunnen vervolgens terugkijken naar de zin en het goede antwoord. Het levert je als leerkracht dan ook nauwelijks tot geen extra nakijkwerk op.

Werkblad woordsoorten benoemen.

Werkbladen woordsoorten benoemen

In de drie sets staan elk tien werkbladen met daarop 25 zinnen waarmee de kinderen oefenen met woordsoorten benoemen. Deze woordsoorten zijn als volgt over de sets verdeeld:

  • Set 1: lidwoorden, bijvoeglijke naamwoorden, zelfstandige naamwoord en werkwoorden
  • Set 2: voorzetsels, (stoffelijk) bijvoeglijke naamwoorden, zelfstandige naamwoorden en werkwoorden
  • Set 3: aanwijzende voornaamwoorden, betrekkelijke voornaamwoorden, bezittelijke voornaamwoorden, persoonlijke voornaamwoorden en vragende voornaamwoorden

De betrekkelijke en vragende voornaamwoorden zullen elkaar afwisselen. Beide woordsoorten komen op vijf van de tien werkbladen terug.

Op de voorzijde van het werkblad kun je naargelang je dat wenselijk vindt, het overzicht afdrukken waarop alle voorzetsels op het betreffende werkblad nog even kort worden toegelicht met enkele voorbeelden. Wanneer er in de lessen al veel aandacht is geweest voor de woordsoorten, is dat overzicht dus per se niet noodzakelijk. Uiteraard is er ook van elk werkblad een antwoordvel.

Download

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Docs & Ideas

Docs & Ideas

Een reis door 12 provincies

Een reis door 12 provincies

Werken aan hun opzoekvaardigheden en tegelijkertijd meer te weten komen over Nederland. Het land van kaas, molens en tulpen. Maar ook het land van Bommen …
Samenstellingen

Samenstellingen

Lukt het jouw leerlingen ook om zoveel mogelijk samenstellingen te laten maken?
Dagritmekaarten

Dagritmekaarten

Veel leerkrachten maken gebruik van dagritmekaarten in de klas om de dagplanning visueel te maken.
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2025 Meester Erik