Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

12 juni 2024
|
Meester Erik

Het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd; in de gesproken taal lijkt het vanzelf goed te gaan. Maar zodra we de vervoegingen moeten opschrijven, wordt het lastiger. De verleden tijd van het werkwoord ‘lopen’ is dan ineens toch weer ‘loopte’ in plaats van ‘liep’. De kinderen gaan veel meer nadenken over de schrijfwijze van het werkwoord. Bovendien horen ze bij de zwakke werkwoorden de verdubbeling van de ‘d’ en de ‘t’ niet wanneer de vervoegingen worden uitgesproken. Het is dan ook goed dat de leerlingen blijven oefenen met het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd.

Werkwoorden in de verleden tijd

Sterke werkwoorden zijn werkwoorden die in de verleden tijd van klank veranderen. Voorbeelden zijn lopen (liep, liepen), zwemmen (zwom, zwommen) en zullen (zou, zouden). Er is geen regel die je kunt toepassen op deze werkwoorden. Het blijft dus en kwestie van weten, herhalen en onthouden.

Bij de zwakke werkwoorden kunnen de leerlingen de regel van de ‘fokschaaptaxi’ toepassen om het werkwoord in de juiste vorm te kunnen opschrijven. Voorbeelden van zwakke werkwoorden zijn rennen (rende, renden), praten (praatte, praatten) en dansen (danste, dansten).

Vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd.

Download onderaan deze pagina de werkbladen naar keuze. Je kunt de werkbladen los van elkaar gebruiken, of samenvoegen tot een oefenboekje. Op elk werkblad staan vijftien zinnen waarin het werkwoord in de verleden tijd moet worden ingevuld. Bepaal zelf of je de leerlingen aan de slag laat gaan met alleen zwakke werkwoorden in de verleden tijd, sterke werkwoorden of een juist een mix daarvan.

Bij elke set werkbladen zijn ook antwoordbladen beschikbaar. Met behulp van de antwoordbladen kunnen de leerlingen hun eigen werk ook al zelf nakijken.

Download

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Docs & Ideas

Docs & Ideas

Aflezen digitale klokken

Aflezen digitale klokken

Op de vertrekstaten, de schermen boven de perrons en op de reisapp. De tijden worden digitaal weergegeven. In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen …
De Biljoenbende

De Biljoenbende

‘De Biljoenbende’ is een hybride escape game waarbij de leerlingen proberen uit de best beveiligde bank van Nederland te ontsnappen.
Aflezen analoge klokken

Aflezen analoge klokken

Voedertijd in de dierentuin! In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen van analoge klokken door de voedertijden van de dieren te verzamelen.
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2024 Meester Erik