De Biljoenbende

31 januari 2024
|
Meester Erik

‘De Biljoenbende’ is een hybride escape game waarbij de leerlingen proberen uit de best beveiligde bank van Nederland te ontsnappen.

Raadsels en puzzels moeten binnen een bepaald tijdsbestek worden opgelost. Een escape game speelt zich, net als een escape room, af binnen een fictief thema. Toch is er ook een verschil tussen de escape game en een escape room. Waar een escape op verschillende plekken kan worden gespeeld, is een escape room vaak gebonden aan een speciaal daarvoor ingerichte ruimte waarin deelnemers ook worden opgesloten.

Escape game in de klas

De Biljoenbende is een hybride escape game die goed in de klas gespeeld kan worden, zelfs met alle leerlingen tegelijkertijd. Doordat de escape game hybride is en antwoorden online ingevuld worden, is het hebben van een heleboel kistjes en cijfersloten niet nodig. De leerlingen kunnen immers pas verder nadat het goede antwoord online is ingetoetst.

De Biljoenbende is een hybride escape game waarbij antwoorden online worden ingevoerd.

In deze escape game draait alles om geld. Oud geld wel te verstaan, want in de kluizen van de bank liggen goed bewaarde oer-Hollandse guldens. Informatie over onze oude munteenheid zit verwerkt in de raadsels en puzzels die de kinderen moeten oplossen. Logisch redeneren en verbanden zoeken, woordzoekers en een geheimschrift met (online) cipher wheel, zijn verwerkt in de zes puzzels in deze escape game.

Puzzelelement uit de escape game.

De Biljoenbende: het verhaal

De politie tast nog altijd in het duister naar de ware identiteit van Mil en Bil Joen. Zij stonden aan de wieg van de inmiddels beruchte Biljoenbende. Keer op keer weet de bende de best beveiligde banken binnen te dringen en veel geld buit te maken.

In deze escape game sluiten de leerlingen zich aan bij deze bende. En jawel, ook nu lukt het ze om binnen te komen. Het geld ligt er voor het oprapen. De buit kan zo een paar miljoen zijn. Maar dan gaat het alarm af! Deuren vallen in het slot. Inbreken in de best beveiligde bank was een eitje, maar lukt het ze ook om op tijd te ontsnappen met de buit, voordat de politie het gebouw heeft omsingeld?

Aan de slag

Verdeel de klas in kleine groepen van twee of drie leerlingen zodat iedereen een actieve bijdrage kan leveren aan een succesvolle ontsnappingspoging. De inleidende brief met QR-code geeft elk groepje direct toegang tot het online gedeelte van de escape game. Natuurlijk kun je de link ook op een andere manier met de leerlingen delen.

Spelen onder tijdsdruk geeft vaak een extra dimensie aan de escape game. Maak gebruik van een online timer, of een van de timers in de bordsoftware van bijvoorbeeld Prowise Presenter of Gynzy.

Geschatte speelduur

De leerlingen zullen ongeveer 60-90 minuten bezig zijn met het oplossen van de puzzels.

Download

De thema-afbeelding is afkomstig van Freepik.

Abonneer
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Caro

Hoi, ziet er superleuk uit, maar de handleiding kan niet gedownload worden, de knop daarvoor werkt niet.

Docs & Ideas

Docs & Ideas

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd; in de gesproken taal lijkt het vanzelf goed te gaan. Maar zodra we de …
Aflezen digitale klokken

Aflezen digitale klokken

Op de vertrekstaten, de schermen boven de perrons en op de reisapp. De tijden worden digitaal weergegeven. In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen …
Aflezen analoge klokken

Aflezen analoge klokken

Voedertijd in de dierentuin! In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen van analoge klokken door de voedertijden van de dieren te verzamelen.
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Meester in Groep 5-6.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2024 Meester Erik