Meten is weten. Toch blijft het omrekenen van de maateenheden vaak nog lastig.

Meters, centimeters en millimeters. Maar hoe maak je nu van de een de ander? Omrekenen inderdaad. Daarvoor moet je de maateenheden van groot naar klein in de juiste volgorde kennen om het trucje ‘naar Links is deLen, naar Rechts is keeR’ te kunnen toepassen. En dat is soms nog wel lastig. Het is daarom handig om dit visueel te maken, bijvoorbeeld door middel van een schematische weergave.

Wie al eens op Google heeft gezocht naar omrekenschema’s, weet dat hij/zij aardig wat te kiezen heeft. De hulpkaart die je op deze pagina kunt downloaden is ook gebaseerd op een van die voorbeelden. Alle maateenheden voor lengte, oppervlakte, inhoud en gewicht worden overzichtelijk onder elkaar weergegeven. Elk in hun eigen kleur. Bovendien wordt ook de relatie tussen de beide inhoudsmaten aangeduid.

De hulpkaart is compact en is prima op te bergen in de kastjes van de leerlingen. Wil je het metriek stelstel ook een plekje geven aan een van de wanden van het klaslokaal? Dan is de A3-poster misschien wel iets voor jou!

Download