Helden van pakjesavond

3 december 2023
|
Meester Erik

Slotjes, sleutels en veel puzzels lagen op de kinderen van de bovenbouw te wachten. Zij konden zich de helden van pakjesavond noemen wanneer ze binnen de tijd uit de escape room zouden ontsnappen.

Materialen bij een van de routes.

Wat was namelijk het geval? De goedheiligman was in handen gevallen van een duister figuur die dreigde het sinterklaasfeest verloren te laten gaan. Alleen wanneer de kinderen succesvol de puzzels zouden oplossen, kon het feest worden gered. En dat lukte ook!

90 minuten op de timer. In twee- of drietallen gingen de kinderen aan de slag met de opdrachten die hoorden bij hun ‘route’. Met tien verschillende routes kon de hele klas tegelijk meespelen. Uiteindelijk kwamen de kinderen uit bij de grote metalen kist waaraan tien verschillende cijfersloten hingen; voor elke route een slot. Ging de kist open, dan was de missie geslaagd.

Escape room in de klas

Een escape room voor in de klas is toch net weer even anders als een escape room op locatie. Op locatie zitten voorwerpen soms vast, waardoor je een sleutel echt los moet krijgen om een kistje te openen. In de klas kan het kistje ook naar de sleutel gebracht worden. Toch zijn er verschillende leuke opdrachten te bedenken waarmee je de kinderen kunt uitdagen en hun doorzettingsvermogen op de proef kunt stellen.

Doolhof

Online vindt je tal van lege doolhoven, verschillend in moeilijkheidsgraad en bovendien nog geheel aan te passen aan het thema van je escape room door er een afbeelding aan toe te voegen. Kies welke aanwijzing of code je wilt verstoppen in de doolhof en vul de doodlopende routes aan met willekeurige letters.

Insteekhoezen

Om de helden van pakjesavond te worden, moesten de kinderen in deze escape room met behulp van een insteekhoes een cijfercode achterhalen. Op de hoes stonden cirkels. Door het juiste blad met een sinterklaasliedje in de hoes te plaatsen, kon de cijfercode worden afgelezen.

In de glazen pot een nieuwe opdracht.

Pepernotenbraille

In welke vorm dan ook, een geheimschrift zal in de meeste escape rooms niet ontbreken. Ze zijn er in van soorten en eenvoudig aan te passen aan je thema. Een (braille)geheimschrift met pepernoten is natuurlijk perfect voor een escape room in deze tijd van het jaar.

Cipherwheel

Ook het cipher wheel (of ontcijferwiel) wordt vaak gebruikt voor geheimschriften. Het cipher wheel is online te koop, maar ook redelijk eenvoudig zelf te maken. Het cipher wheel bestaat uit twee ronde schijven met daarop de letters van het alfabet. De letters op de kleine schijf vormen de geheime code. Draai de schijf op een willekeurige positie, bijvoorbeeld de ‘W’ onder de ‘S’ op de grote schrijf. De ‘W’ in het geheimschrift staat voor de letter ‘S’ in de te ontcijferen code. Vanuit deze gekozen positie kun je ook de rest van het geheimschrift schrijven.

Geef de kinderen eventueel een aanwijzing naar de lettercombinatie die ze nodig hebben om het geheimschrift te ontcijferen. Zelfstandig uitzoeken welke combinatie de juiste is, kan veel tijd kosten.

Ook kun je online kun je gebruik maken van een cipher wheel.

Kralenplank

Je wilt de kinderen niet alleen maar van slotje naar slotje laten gaan en puzzels op papier aanbieden. Op school is er vast ook wel een kralenplank die je kunt gebruiken. Combineer de kralenplank met coördinaten of kaartvakken (waarbij elke spijker voor een kaartvak staat). De coördinaten vertellen op welke plekken de kinderen de kralen moeten plaatsen.

Je kunt de coördinaten ook nog verschillende kleuren geven. Een cijfercode kan dan bijvoorbeeld rood zijn, de omliggende kralen zijn geel. Of er ontstaat een patroon dat als aanwijzing dient naar een volgende opdracht.

Andere materialen

Kijk ook eens rond welke materialen op school zich lenen voor een escape room opdracht. Behalve de kralenplank, kunnen ook Logica-borden, Mini Loco en bijvoorbeeld een weegschaal (in balans brengen met genummerde gewichten) een aanvulling zijn.

Pepernoten in balans brengen.

Worden jouw kinderen binnenkort misschien ook wel de helden van pakjesavond?

Download

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Docs & Ideas

Docs & Ideas

Samenstellingen

Samenstellingen

Lukt het jouw leerlingen ook om zoveel mogelijk samenstellingen te laten maken?
Dagritmekaarten

Dagritmekaarten

Veel leerkrachten maken gebruik van dagritmekaarten in de klas om de dagplanning visueel te maken.
Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd; in de gesproken taal lijkt het vanzelf goed te gaan. Maar zodra we de …
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2024 Meester Erik