Letterestafette

7 maart 2023
|
Meester Erik

Lekker bewegen en ondertussen met spelling bezig zijn. Speel de letterestafette! Lekker bewegen en ondertussen nadenken over de juiste spelling(categorieën) van een woord. Laat de kinderen samenwerken en rennen om zo snel mogelijk het opgegeven woord goed gespeld aan het touw te laten ophangen.

Letterestafette spelen

Verdeel de klas in kleine groepen, bijvoorbeeld twee- of drietallen. Elke groep krijgt een bak met letters. De bak moet groot genoeg zijn zodat de kinderen er gemakkelijk letters in kunnen vinden. Een tafellade kan voldoende zijn. Daarnaast krijgt elke groep genoeg wasknijpers zodat ze ook het langste woord kunnen ophangen aan het touw (of waslijn).

De groepen nemen plaats achter de startlijn. Daar zetten ze ook hun bak met letters neer. Aan de andere kant van de ruimte (dat kan een gym- of speelzaal zijn, maar ook het schoolplein), hangt het touw waaraan de letters opgehangen gaan worden. Zorg ervoor dat de groepjes ver genoeg uit elkaar staan zodat ze tijdens het rennen geen last hebben van elkaar. Meestal heeft elke groep dan ook genoeg ruimte om aan het touw alle letters op te hangen, zonder daarbij al bij de beginletter van een andere groep uit te komen.

Lekker bewegen en ondertussen met spelling bezig zijn.

Het spel begint wanneer de leerkracht het eerste woord dat gespeld moet worden, heeft voorgelezen. In elke groepje wordt overlegd welke letter er telkens aan de beurt is. De leerlingen in elk groepje rennen beurtelings naar de overkant om een kaartje aan de draad te bevestigen. De kinderen die overblijven, zoeken alvast naar de volgende letter die aan de beurt is. Daarbij kunnen ze elkaar helpen door de spellingcategorieën te benoemen die in het te spellen woord voorkomen. Een groepje dat klaar is, steekt zijn hand in de lucht. De leerkracht kan dan het woord al controleren terwijl ook de andere groepen het woord afmaken.

Wat heb je nodig?

  • Bak met letters*
  • Voldoende wasknijpers
  • Touw

*Je hebt voor elke groep een set met letters nodig. Tijdens het spel zit elke set in een aparte bak, maar als je alles wilt opbergen, kan het compacter door alle letters bij elkaar te bewaren. Druk de letters voor elke groep daarom op een aparte kleur af. De letterkaartjes kunnen dan bij elkaar bewaard worden en zijn bovendien snel gesorteerd wanneer je de letterestafette wilt gaan spelen met de klas.

Tips

Wanneer je het spel op het plein speelt, is het handig om een werkboek in de bak met letters te leggen zodat de wind minder kans heeft om ze weg te blazen! Het lamineren van de letters helpt ook.

Doordat de wasknijpers vaak zwaarder zijn dan de letterkaartjes, bestaat de kans dat ze draaien aan het touw waardoor de letters ondersteboven komen te hangen en niet meer goed zichtbaar zijn (zoals op de foto gebeurt). Lekker bewegen en ondertussen met spelling bezig zijn, zonder verwarring tussen ‘d’s en ‘p’s of omgekeerde tweetekenklanken.

Download

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Docs & Ideas

Docs & Ideas

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd; in de gesproken taal lijkt het vanzelf goed te gaan. Maar zodra we de …
Aflezen digitale klokken

Aflezen digitale klokken

Op de vertrekstaten, de schermen boven de perrons en op de reisapp. De tijden worden digitaal weergegeven. In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen …
De Biljoenbende

De Biljoenbende

‘De Biljoenbende’ is een hybride escape game waarbij de leerlingen proberen uit de best beveiligde bank van Nederland te ontsnappen.
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Meester in Groep 5-6.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2024 Meester Erik