We hebben ons allemaal de tafels eigen gemaakt. De een door te stampen, de ander weer op een andere manier. Zo kun je de tafels oefenen met de tafelblokjes.
Het internet staat er vol mee, manieren om de tafels te oefenen. De tafels oefenen met de tafelblokjes is er daar een van. En ook daar zijn varianten van op de markt. De kleine blokjes zoals op de foto, maar ze zijn er ook als tegels in een doosje*, of een vergelijkbaar bord als de blokjes. Maar belangrijker nog, wat kun je er mee?
Flitsen
De eerste is wellicht een inkoppertje. Natuurlijk kun je gewone flitskaarten gebruiken, maar waarom niet met de blokjes?
Zoek- en reactiespel
De tweede is een werkvorm die je met 1 tot maximaal 4 kinderen kunt spelen. Om te beginnen kies je of je de som(men) bij de uitkomst wilt zoeken, of juist andersom, de uitkomst bij een som. Kies je voor de eerste optie, dan leg je de blokjes met de sommen naar boven. Je gebruikt dan de somkaartjes met de uitkomsten.
Spelregels
Om de beurt pakt de leerling een somkaartje van de tafel. De som (of het antwoord) op het kaartje wordt voorgelezen. Alle deelnemers aan het spellen zoeken het blokje (of de blokjes) die horen bij de voorgelezen som. Willen twee leerlingen hetzelfde blokje pakken, dan leggen ze dit blokje op een aparte plek neer, namelijk de plek van de gezamenlijke antwoorden.

Aan het einde van het spel, tellen de kinderen de verzamelde blokjes. De blokjes die op de plek van de gezamenlijke antwoorden liggen, tellen bij mee bij de alle deelnemers die dit blokje als goed antwoord uitkozen.
Mag er gespiekt worden? Zeker! In het begin zal het nog best lastig zijn en mag een blokje best even omgekeerd worden om de som of het antwoord te kunnen zien.
In de bijlage staan zowel de kaartjes met de tafelsommen als de kaartjes met de antwoorden. De kaartjes met de tafelsommen kun je ook nog gebruiken bij de Jenga Tafeltorens.
*De producten zijn verkrijgbaar bij Bol.com, maar ook bij andere winkels.