Tafelblokjes: 2 manieren om tafels te oefenen

6 september 2022
|
Meester Erik

We hebben ons allemaal de tafels eigen gemaakt. De een door te stampen, de ander weer op een andere manier. Zo kun je de tafels oefenen met de tafelblokjes.

Het internet staat er vol mee, manieren om de tafels te oefenen. De tafels oefenen met de tafelblokjes is er daar een van. En ook daar zijn varianten van op de markt. De kleine blokjes zoals op de foto, maar ze zijn er ook als tegels in een doosje*, of een vergelijkbaar bord als de blokjes. Maar belangrijker nog, wat kun je er mee?

Flitsen

De eerste is wellicht een inkoppertje. Natuurlijk kun je gewone flitskaarten gebruiken, maar waarom niet met de blokjes?

Zoek- en reactiespel

De tweede is een werkvorm die je met 1 tot maximaal 4 kinderen kunt spelen. Om te beginnen kies je of je de som(men) bij de uitkomst wilt zoeken, of juist andersom, de uitkomst bij een som. Kies je voor de eerste optie, dan leg je de blokjes met de sommen naar boven. Je gebruikt dan de somkaartjes met de uitkomsten.

Spelregels

Om de beurt pakt de leerling een somkaartje van de tafel. De som (of het antwoord) op het kaartje wordt voorgelezen. Alle deelnemers aan het spellen zoeken het blokje (of de blokjes) die horen bij de voorgelezen som. Willen twee leerlingen hetzelfde blokje pakken, dan leggen ze dit blokje op een aparte plek neer, namelijk de plek van de gezamenlijke antwoorden.

Tafelblokjes: 2 manieren om tafels te oefenen.

Aan het einde van het spel, tellen de kinderen de verzamelde blokjes. De blokjes die op de plek van de gezamenlijke antwoorden liggen, tellen bij mee bij de alle deelnemers die dit blokje als goed antwoord uitkozen.

Mag er gespiekt worden? Zeker! In het begin zal het nog best lastig zijn en mag een blokje best even omgekeerd worden om de som of het antwoord te kunnen zien.

In de bijlage staan zowel de kaartjes met de tafelsommen als de kaartjes met de antwoorden. De kaartjes met de tafelsommen kun je ook nog gebruiken bij de Jenga Tafeltorens.

*De producten zijn verkrijgbaar bij Bol.com, maar ook bij andere winkels.

Download

Abonneer
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Docs & Ideas

Docs & Ideas

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd

Het vervoegen van zwakke en sterke werkwoorden in de verleden tijd; in de gesproken taal lijkt het vanzelf goed te gaan. Maar zodra we de …
Aflezen digitale klokken

Aflezen digitale klokken

Op de vertrekstaten, de schermen boven de perrons en op de reisapp. De tijden worden digitaal weergegeven. In dit loopspel oefenen de kinderen het aflezen …
De Biljoenbende

De Biljoenbende

‘De Biljoenbende’ is een hybride escape game waarbij de leerlingen proberen uit de best beveiligde bank van Nederland te ontsnappen.
[Er]ik
Betrokken. Collegiaal. ICT. Innovatief. Humor. Creatief.
Blijf op de hoogte!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks.

Contact

Je bericht
2024 Meester Erik